Astetta terveellisempää kotipullaa

Kotipullahan on paljon terveellisempää, kuin kaupan pullahyllyjen herkut? Vai onko sittenkään?

Totta kai tiedät kotipullia leipoessasi paremmin, mistä ainesosista pullasi koostuu ja voit vaikuttaa paremmin moniin asioihin, kuten lisäaineettomuuteen ja siihen, ovatko raaka-aineet luomua vai ei. Siltikin perus vehnäpullataikinan ohje, jota Googlekin yleisimmin tarjoaa – eli puoleen litraan nestettä laitetaan 2 dl sokeria, 150-200 g rasvaa ja 50 g tuorehiivaa (tai n. 24 g kuivahiivaa) –  lähemmin tarkasteltuna voi osoittautua aika rajuksi yhdistelmäksi herkkävatsaiselle. Liikaa sokeria, hiivaa ja rasvaisia ruokia välttämään tottuneelle edellä mainitut määrät ovat suorastaan järkyttäviä.

Lienee itsestäänselvyys, mutta kerrotaan se nyt täälläkin ääneen. Lukuisten testien perusteella olen todennut, että pulla on silti pulla, vaikka korvaa valkoisesta vehnästä osan täysjyväjauhoilla, nostattaa pullat vain neljäsosalla hiivan normaalimäärästä (yhdellä kuudesosallakin on tullut kokeiltua, mutta se oli liian extremeä -> pullat lässähtivät) ja laittaa rasvaa alle 100 grammaa puolen litran taikinaan. Pullat erottaa sämpylöistä, vaikka jättää osan sokerista pois: valkoista sokeria voi vähentää reilummin (yhden kolmasosan tai jopa puolet, jos on rohkea ja vähäsokerisuuteen tottunut), mutta jos leipoo tummilla sokereilla tai vaikka kookossokerilla, kannattaa olla huomattavasti varovaisempi sokerimäärän pienentämisessä. Makua taikinaan voi saada lisäämällä enemmän mausteita, kuten vaniljaa tai kardemummaa, mitä kukin pullataikinaansa laittaakaan. Jos tehdään rullapullia, toki otetaan huomioon myös täytteiden sisältämä sokeri.

Osan vehnäjauhosta voi korvata myös luontaisesti gluteenittomilla jauhoilla (hirssi, riisi), mutta silloin kannattaa lisätä taikinaan psylliumkuitua (½-1 rkl puoleen litraan nestettä), jotta taikina pysyy helpommin käsiteltävänä ja sitkoisena. Yksittäin paistetut pikkupullat, jotka sisältävät vain vähän gluteenia, kuivuvat herkästi liikaa. Sen vuoksi vähägluteenisemmasta, vähemmän sitkoisesta taikinasta kannattaa vaikka leipoa isossa vuoassa paistettavaa bostonpullaa tai pull-apart-pullaa, niin leivonnainen pysyy huomattavasti maukkaampana ja mehevämpänä.

Vaikka siitä on poistettu melkein kaikki mitä tekee siitä pullan, se on silti ihanaa, pehmeää ja maukasta.